Az utolsó szám...

csharles 2012.12.27. 23:49

A Social Media Today számolt be ma arról, hogy a 79 évet megélt Newsweek, 2013 februárjától nem jelenik meg többé nyomtatott formában. A számomra igen kedves, mindig a határokat feszegető, merész, informatív, provokatív folyóirat csak online felületen és tableten lesz elérhető februártól. Ebből is látszik, hogy mekkora fejlődésen megy keresztül a média...

Bővebb, angol nyelvű beszámolót itt olvashat.

A legutolsó borító:

Newsweek-Final-Cover-756x1024.jpg

Tisztítsd meg Facebook profilodat 4 lépésben!

csharles Címkék: internet facebook közösségi média2012.12.22. 16:06

Akkor, amikor több, mint 800 millió felhasználója van a Facebook-nak, elkerülhetetlen, hogy a leendő cégünk, főnökünk vagy a jövőbeni munkatársaink ne találják meg adatlapunkat. Milyen fényt vet ránk, ha valamilyen nem éppen odaillő képet, bejegyzést, hozzászólást találnak rólunk?! A qnary becslései szerint a munkaadók 51%-át érdekli, hogy a leendő munkatárs beleillik-e a vállalati kultúrába.

Ebben segít a következő cikk, melyben megtanulhatjuk, hogyan kell felkészíteni Facebook profilunkat egy esetleges jövőbeni interjúra. Én csak két pontot említenék, a többit olvassák el itt.

Kattintson a Tevékenységnapló menüpontban, a Fényképek rólad gombra, ahhoz, hogy ellenőrize milyen képeken jelölték be Önt.

Ugyanezen menüpontban, az összes Bejegyzést láthatja, módosíthatja őket. A nem kívánatosakat pedig kitörölheti.

10 dolog, amit tudnod kell a jövő orvoslásáról

csharles Címkék: jövő technológia orvoslás2012.12.17. 23:29

Dr. Meskó Bertalan Ph.D. tweetelte ki valamelyik nap ezt a cikket, amelyben megtudhatjuk, hogy mi az a 10 dolog, amit tudnunk kell a jövő egészségügyi ellátásáról. Érdemes elolvasni, mert olyan megoldásokkal találkozunk, amiket néhol már használnak is. A kutatások és fejlesztések tárgyát pedig ezek a gondolatok vezérlik. Kiemelnék néhányat:

Az orvosok kezében lévő okostelefonok hasznosabbak lesznek, mint egy fonendoszkóp vagy egy otoszkóp. SMS-ben fognak konzultálni, diagnózisokat hoznak a távolból és megosztják egymással az információkat.

Személyes egészségügyi adataink sokkal hordozhatóbbak lesznek. Orvosaink könnyebben, gyorsabban jutnak hozzá betegeik adataihoz/leleteihez, mint eddig bármikor. Legyen szó adminisztrációs dolgokról vagy éppen genetikai profilokról. Ezek hasznosak lehetnek a korai megelőzésben és egyes kezelések során.

Képesek leszünk a sérült vagy rendellenes testrészek pótlására, kijavítására. Őssejtek, génterápia, fejlett protézisek.


Akit érdekel az orvoslás jövője, vagy csak szeret elmerengeni a jövőben, bátran kövessétek Berci bejegyzéseit a Twitteren és a blogján.

Miért? Hogyan? Mit?

csharles Címkék: előadás gondolatok ted vezetők2012.12.12. 07:20

Simon Sinek lebilincselő TED előadása arról, hogy az igazán nagy vezetők hogyan viselkednek és kommunikálnak. Legyen szó az Apple-ről, Martin Luther Kingről, vagy a Wright testvérekről, az "Arany körrel" magyarázható minden. Érdemes végiggondolni.

"Az emberek nem azt veszik meg, amit csinálsz, azért veszik meg, amiért csinálod."

Fejjel-lefelé...

csharles Címkék: érdekes cikk sorozat film2012.12.10. 17:29

Néhány hónappal ezelőtt hívták fel a figyelmemet egy elképesztő cikkre, amely bejárta a világot, elég nagy megdöbbentést keltve. Egy olyan férfiról szólt, aki a feleségével együtt megjelent az egyik Sürgősségi Osztályon, csakhogy a nőt a bokájánál fogva tartotta a kezében. Miután mindenki megnyugodott, a feleség, üdvözölte az orvost, aki először nem is emlékezett arra, hogy egy nappal ezelőtt találkoztak és pacemakert helyezett be a nőnek. Miért tartja mégis fejjel-lefelé a feleségét? Azért, mert ha a nő fekszik, leáll a szívverése. Érdemes elolvasni a cikket, komolyan, tanulságos.

"If Jason puts me in bed or upright, I faint again," Mary told me. "We've tried it four times now, and every time he changes my position, I go to la-la land."


Amiért megemlítem ezt a történetet az az, hogy a híres, Grace Klinika legfrissebb epizódjában (Love Turns You Upside Down), épp ezt az esetet dolgozzák fel. Igaz, nem kap nagy hangsúlyt, de mégis figyelemre méltó, hogy a sorozat producerei mekkora hangsúlyt fektetnek az "orvosi sztorik" hitelességére. Érdekes, nem?!

Debreceni Egyetem és a közösségi média lehetőségei

csharles Címkék: mindennapok közösségi média Debreceni Egyetem2012.04.18. 11:50

A Debreceni Egyetem kezdi felvenni a ritmust a közösségi médiában. Mit értek ez alatt? Nemrégiben tapasztaltam, hogy elindult az egyetem Twitter profilja, melyen keresztül a legfrissebb híreket, érdekes cikkeket oszt meg a hallgatókkal. Igaz, még csak 100-an követik figyelemmel, de kezdésnek ez is nagyon jó. Azt nem tudom, hogy az országban van-e más egyetem, aki ekkora hangsúlyt fektet a közösségi média fontosságára.

Az egyetem már régebben felismerte, hogy nem zárkózhat el a leggyorsabban fejlődő közösségi oldaltól, így már van Facebook oldala is.

Íme a rektori köszöntő:

Intézményünk egyike Magyarország öt kutató-elitegyetemének, amely az ország legszélesebb képzési spektrumát kínálja több mint 34 ezer hallgatója számára. 15 karunk mintegy 1500 oktatója nap mint nap azon munkálkodik, hogy az elitegyetemi ranghoz méltó képzést nyújtsunk mindazoknak, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy a Debreceni Egyetemet választják továbbtanulásuk színteréül.

A hatékony és eredményes működéshez a hagyományos kommunikációs csatornák mellett ma már nagy szükség van az online felületekre is. A Debreceni Egyetem és a centrumainak honlapjain az aktualitások mellett részletes információkat kaphatnak - a többi között - a képzésekről, közösségi programjainkról valamint a szórakozási és sportolási lehetőségekről is.

Örömmel tapasztaltam, hogy a legnagyobb eseményekről, ünnepségekről videók is készülnek, amiket a Youtube-ra is feltöltenek.

A kérdés számomra az, hogy hogyan használja ki az egyetem ezeket az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatásokat?! Az egyetemnek fontos felismerni, hogy a hallgatókért van, együtt képezik az egységet. Mind a tudomány-kutatás, mind az oktatás területén ki lehet használni a közösségi média nyújtotta lehetőségeket. A különböző kulturális, oktatási programok ill. sportrendezvények részletes tartalma pedig így jut el a leggyorsabban és a leghitelesebben a hallgatókhoz. Kinek milyen ötlete van, milyen lehetőségeket kellene még kihasználnia az egyetemnek?

Sikeres májtranszplantáció a Facebook segítségével

csharles Címkék: segítség közösségi média májdonor e-páciens2012.04.17. 18:07

"Segíts, hogy kaphassank májdonort!" címmel írtam nemrég egy olyan lányról, aki a Facebook-ot ill. a blogolást használta gyógyulási esélyéinek növelésére. 
A lány Facebook oldalát több, mint 26.000 ember kedveli, az oldal szerkesztésében és bejegyzéseiben doktornők, családtagok, barátok segítenek. Nagy örömünkre sikerült májat találni, és már túl is van a műtéten. Még arra is volt ereje, hogy írjon pár sort azoknak, akik érte aggódtak:


Sziasztok!

Kérdeztétek páran, hogy minden rendben van velem??:)
Igen, jól vagyok semmi baj nincs:)
Csak egy kicsit fáradt vagyok ..
Legyen szép hetetek!! :* -m

Számomra ez az egyik legjobb példa arra vonatkozóan, hogy a közösségi média a jövő. A szakembereknek és a pácienseknek is fel kell ismerni azt, hogy mekkora lehetőségek rejlenek benne, mennyire egyszerűen kezelhető felületeken, oldalakon.

Blogbemutató: Nővér vagyok...

csharles Címkék: blog egészségügy mindennapok nővér2012.02.27. 21:48

Nem is olyan rég találtam egy újabb példát arra, hogy miért is fontos az internet és a web 2.0 eszközök a mai világban. Egy nagyon érdekes blogra bukkantam, amelyen egy nővér meséli el mindennapjait, véleményét a rendszerről - annak minden pozitív és negatív tulajdonságával.

Részlet a Nővér vagyok... blogról:

Hajlandó vagyok a változ(tat)ásra, hogy jobban éljek!

Nővér vagyok. Most még szegény és fáradt vagyok. Erőm felett ápolom a betegeket, mert nővér vagyok. "Nővérség" a Hivatásom.

Egy friss bejegyzésből:

Csupán két üzenete van ennek a bejegyzésnek:

1. Legyenek álmaid, törekedj arra, hogy fejlődj!

2. Ne hagyd magad eltántorítani a céljaidtól senki által!

A kijelentéseink bumerángként visszatérnek hozzánk.

Új életet kezdek, mondtam. Igen. Osztályvezető főnővér leszek.

Ne felejtsük, hogy ők is gyógyítanak, nélkülük nem lehetne egészségügy. Sok sikert kívánok neki és minél több olvasót!GPS vezérelt szuperműtő

csharles Címkék: jövő gps egészségügy technológia műtő2012.01.31. 14:43

Egy egyedülálló műtőről olvastam a Népszabadság internetes oldalán. Talán a jövő műtői is olyan lesznek, mint a bostoni Brigham and Women’s Hospitalban? Jólesz Ferenc, a Harvard Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja a szülőatyja a szuperműtőnek.

A műtő voltaképpen az AMIGO (Advanced Multimodality Image Guided Operating) rövidítésű rendszer (500 négyzetméternél nagyobb alapterületű, három részre osztott műtőkomplexum), amelyben az orvosi gyakorlatban létező valamennyi fejlett képalkotó berendezést felsorakoztatták a háromdimenziós ultrahangtól az érvizsgálatokra használt angiográfiás röntgenen, a CT-n és a különleges módon a mennyezetre szerelt MRI-n át egészen a pozitronemissziós tomográfig, a PET-ig. Az ára pedig: 20 millió dollár.

Az operációt a GPS-hez hasonló valós idejű háromdimenziós modellképpel segítik, így kapja meg az orvos, hogy hol műt éppen. Az AMIGO használatakor, ha például MRI-képre van szükség, a műtét leáll, a mennyezeten becsúszik az MRI-berendezés, a műtőasztalt körbefogja és elkészíti a szükséges felvételeket. PET-CT esetén pedig a beteg egy tálcán csúszik át a harmadik terembe, ahol a vizsgálat történik. Érdemes végigolvasni a cikket.

Eredmények a beültetett embrionális őssejt kezelések során

csharles Címkék: kutatás őssejt degeneratív látásvesztés makuladegeneráció2012.01.28. 12:24

A Lancet c. folyóirat számolt be azokról az eredményekről, amelyekre hosszú idő óta várnak a kutatók és a degeneratív látásvesztés megoldásának vélnek.

Két önkéntesen kezdték meg a terápiát a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen, egyszerre 50 ezer embrionális őssejtet ültettek be. Az egyik páciensnek száraz időskori makuladegenerációban szenved, a másik páciensnek öröklött szembetegsége van - Stargardt-szindróma -, mely vakságot okozhat.

A terápia kiegészítőjeként immunerősítő kezelést is kaptak, melynek hatására nem észleltek mellékhatásokat. Azt állapították meg, hogy mindkét páciens látása javult valamelyest, de még ennél is többet remélnek a kutatók a kísérletektől.

Forrás: InforMed

Blogbemutató: HáziorvosBlog

csharles Címkék: blog egészség háziorvos megelőzés2012.01.19. 11:31

Úgy döntöttem, hogy minden héten bemutatok egy olyan - főleg hazai - blogot, mely mögött hiteles szakember áll, akinek célja, hogy orvosi és egészségtudományi területen segítséget nyújthasson az embereknek, közérthetően, egyszerűen.

Dr. Ipolyi-Topál Gitta HáziorvosBlog c. oldalával kezdeném, mely nagyon megtetszett nekem az egyszerűsége miatt.

"Ez az oldal arra hivatott, hogy egyrészt foglalkozzunk a leggyakoribb, háziorvosi rendelőbe tartozó gondokkal. A Blogban olvasmányos és közérthető formában dolgozzuk fel a leggyakoribb problémákat, különös hangsúlyt helyezve a megelőzésre."

A doktornő hírlevéllel, e-jegyzettel próbál segíteni azoknak, akik nem feltétlenül szeretnek mindig orvoshoz fordulni. Sok sikert kívánok neki!

"A másik fő célkitűzés, hogy a manapság elszaporodó áltudományos sumákságokat, engedély vagy megfelelő bizonyító eljárás nélküli szereket és módszereket segítsen elkerülni."

Szegedi lézerközpont épülhet

csharles Címkék: szeged lézerközpont2012.01.19. 11:14

Akár a 2012-es évben felépülhet az Extreme Light Infrastructure lázeres kutatóközpontja Szegeden. A szegedi mellett egy prágai és egy bukaresti részlege is lesz a cégnek. A teljes költség, - melyet az Európai Unió is támogat - elérheti a 750 millió eurót.

A központ segítséget nyújthat különböző kutatásokban biológia, kémia, fizika és az anyagtudományok területén, valamint vizsgálni lehet majd a betegségek hátterében álló molekuláris mechanizmusokat. Az ehhez hasonló beruházások véleményem szerint nemzetközi színtérre emelhetik a magyar tudományos és kutatási eredményeket. Hasznosan kell kihasználni az ilyen lehetőségeket és minél többet kell belőle az országba hozni.

Forrás: hvg.hu

Influenza szezon közeledtével...

csharles Címkék: egészség megelőzés influenza házipatika2012.01.18. 23:02

Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi portálja idén is összegyűjtötte, azokat a tényeket és tévhiteket az influenzáról, melyekről érdemes tudnunk az influenza szezon közeledtével.
A házipatika.com 6 pontban foglalja össze az alapvető tudnivalókat, melyhez nem kívánok hozzászolni, hiszen hiteles, ellenőrzött tartalomról van szó.

1. Tévhit: az oltás megbetegíthet.
2. Tévhit: a vitamin is megvéd.
3. Tévhit: vény nélkül kapható szerekkel vagy aszpirinnel is kikezelhető az influenza.
4. Tévhit: az influenza nem veszélyes.
5. Tévhit: nem is volt veszélyes a H1N1.
6. Tévhit: csak az idősekre és a gyerekekre veszélyes az influenza.
 

Forrás: házipatika.com

Nemzetközi akkreditációs központ Debrecenben

csharles Címkék: oktatás központ medicina akkreditációs2012.01.18. 22:53

2012. január 17.-én a világ legnagyobb orvos-technológiai vállalata (Medtronic) a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumában akkreditálta oktatóközpontját, mely Kelet-Közép-Európa első ilyen szívsebészeti akkreditációs központja lesz.

A Kardiológiai Intézet Elektrofiziológiai Laboratóriumában ezentúl oktathatják is az új eljárásokat, hazai és külföldi szakorvosok segítségével, hazai és külföldi szakorvosoknak egyaránt.

"- A pitvarfibrilláció a 21. század járványa, a leggyakoribb szívritmuszavar, amely Európa-szerte közel ötmillió, míg Magyarországon több százezer beteget érint - hangsúlyozta Csanádi Zoltán, a laboratórium vezetője."

Forrás: unideb.hu